Pizza też ma swoje święto
Tajemnica pizzy polega na jej odpowiednim wypieczeniu. Trzeba mieć dobre wyczucie, żeby nie spalić i zbytnio nie wysuszyć ciasta. Duże znaczenie ma też sam piec. Powinien być ogrzewany drewnem lub ewentualnie węglem drzewnym. Może być albo chlebowy albo przeznaczony specjalnie do wypieku pizzy, osiągający temperaturę nawet do 400 stopni Celsjusza. Istotne są też blaszki do wypieku ciasta. Najlepiej, jeżeli używa się żeliwnych.
Zadanie kucharza polega, m.in. na przyrządzeniu odpowiedniego ciasta drożdżowego. Istotny jest w nim każdy szczegół: odpowiednio dobrane proporcje, wyrobienie, wreszcie proces rozwałkowania. Dobrze przygotowane ciasto powinno być elastyczne i nieco grubsze od tego na pierogi.Kolejnym sekretem pizzy jest właściwie przyrządzony sos pomidorowy, który smakuje najlepiej, jeżeli jeden z jego składników stanowi lekko podwędzona mozzarella. Ze szczególnie aromatycznych sosów słyną oczywiście Włosi. Oni też, przygotowując pizzę, nie przesadzają z dodatkami do niej. Zwykle ograniczają się tylko do dwóch, co odpowiada filozofii włoskiej kuchni. Powinna być prosta, szybka i tania, aby poradziła z nią sobie każda gospodyni.
is